Najjednostavniji i najbrži a ponekad i jedini dostupan način, za uplatu novca na internet kladionice je uplata kreditnim karticama. Većina internet kladionica primaju VISA i MasterCard kartice, a mnoge i Diners i American Express. Uplata kreditnom karticom je trenutačna, što predstavlja i najveću prednost ove metode plaćanja. Nažalost, neke kladionice prilikom uplate obračunavaju proviziju koja zna biti i do 3%, ali je njihov broj malen.

Gotovo sve kladionice preferiraju ovu metodu za uplatu sredstava, te nam nije poznata nijedna kladionica koja odbija bonus u slučaju uplate kreditnom karticom.

Prilikom uplate kreditnom karticom iz sigurnosnih razloga potrebno je navesti CVC2 “Card Verification Code” (kod za verifikaciju). Troznamenkasti CVC2 kod se nalazi na poleđini kreditne kartice u polju za potpis. Primjer CVC kodova kod najpopularnijih kreditnih kartica imate na slici desno.
Ovime se onemogućava da uplatu izvrši netko tko nije vlasnik kartice, i pozna samo broj vaše kartice, ali ne i CVC kod.

Prilikom uplate kreditnom karticom obično je potrebno popuniti sljedeće podatke:

  • prezime i ime vlasnika kreditne kartice
  • broj kreditne kartice i CVC2 broj
  • rok valjanosti kreditne kartice

Neke kladionice nakon uplate ili prije isplate traže da se izvrši autorizacija kreditne kartice tako da popunite tzv. autorizacijski obrazac (Credit Card Authorisation Form),kojim potvrđujete da ste izvršili uplatu kreditnom karticom.
Također u slučaju uplate kreditnom karticom uobičajeno je da prije isplate, a u sklopu procesa verifikacije identiteta, kladionica od vas zahtijeva da pošaljete slike vaše kreditne kartice. To u pravilu možete činiti putem emaila, pri čemu treba poslati skeniranu fotografiju prednje i stražnje strane kartice.

Sve ove procedure namijenjene su zaštiti vaše sigurnosti i sprječavanju krađa identiteta i sredstava s kreditnih kartica, te ih trebate kao takve i prihvatiti.

Povrat novca na kreditnu karticu

Većina kladionica vrši isplatu dobitka tj. povrat novca samo na Visa kreditnu karticu, i to uglavnom samo u slučajevima kada je i uplata izvršena sa Visom. Na Mastercard, Diners i American Express nije moguće izvršiti povrat novca, te se u tom slučaju isplate uglavnom vrše na vaš bankovni račun ili čekom. Stoga vam ako ste u mogućnosti svakako preporučamo korištenje Visa kreditne kartice za uplate na kladionice.

Sigurnost prilikom korištenja kreditnih kartica za uplatu na kladionice

Iako su poznati brojni slučajevi krađe podataka kreditnih kartica s interneta u praksi, a naročito s obzirom na broj transakcija, radi se o zanemarivim slučajevima. Online trgovanje danas je poprimilo neslućene dimenzije i neizostavan je dio svakodnevnog života.
Istovremeno vodeće kartične kuće posvećuju izuzetnu pažnju sigurnosti upotrebe kreditnih kartica te primjenjuju najsuvremenije tehnologije poput Verified by Visa i MasterCard SecureCode čime vas štite od neovlaštenog korištenja. Dobro je prilikom uplate na internet kladionice provjeriti da li se transakcije provode ovim tehnologijama.

Prednosti korištenja kreditnih kartica za uplatu/isplatu na kladionicu

  • Trenutačna uplata sredstava na kladionicu, čime u roku od nekoliko minuta možete uplatiti okladu iako niste imali sredstva na kladišnom računu.
  • Dostupnost svih postojećih bonusa u slučaju uplate kreditnom karticom
  • Na nekim (posebno engleskim) kladionicama ovo je jedina moguća metoda za uplatu sredstava
  • Mogućnost isplate na kreditnu karticu, čime povećavate kreditni limit kartice, te možete izvršiti sljedeću uplatu
  • U Hrvatskoj Zagrebačka banka prilikom uplate i isplate koristi isti, srednji tečaj, čime izbjegavate gubitke zbog primjene različitih tečajeva pri uplati na strane valute