Upotreba burzi koeficijenata ili betting exchangea nužna je za uspješno sigurno klađenje. Kako je klađenje na burzama drukčije nego kod ostalih internet kladionica u ovom tutorijalu pokušati ćemo vas naučiti kako da sklopite okladu na Betfairu, najvećoj i najpopularnijoj burzi koeficijenata. Ostale burze rade na više manje jednakom principu, te naučeno u ovom tutorijalu možete primijeniti i na njima.
Betfair je namijenjen prvenstveno za klađenje na pojedinačne oklade. Stoga je prikaz ponude organiziran nešto drugačije no na većini drugih kladionica. Glavni izbornik ponude nalazi se na lijevoj strani i pomoću njega možete doći do oklade koja vas zanima. Nakon što pronađete vašu okladu s desne strane pojaviti će se prikaz raspoloživih koeficijenata i modul za postavljanje oklade. Da bi se uspješno kladili predlažemo da pritiskom na dugme Settings na krajnjoj desnoj strani Exchange izbornika obavezno uključite prikaz Lay oklada i dubine ponude – Market Depth. Među drugim zanimljivim postavkama ovdje možete uključiti prikaz eventualnog dobitka ili gubitka – Profit & Loss, mimimalnog raspoloživog iznosa oklada na pojedinom tečaju – Bet view i učestalost obnove prikaza – Refresh rate. Potonje postavke dostupne su i na Quick Settings traci na samom dnu stranice.

U prikazu ponude iznad samih tečajeva nalazi se nekoliko važnih podataka.

 • Going in Play –  informacija da će oklada biti dostupna za klađenje uživo.
 • Cash Out – informacija da je oklada dostupna za Cash out tj, isplatu prije zaključenja oklade
 • Rules – pravila koja se primjenjuju na ovu okladu
 • Matched – iznos sklopljenih oklade do trenutka. Ovaj podatak bitan je da bi ste znali kolika je likvidnost tržišta, a posebno je važan ako želite postaviti svoje tečajeve. Ako iznos sklopljenih oklada nije naročito velik znači da ne postoji velik interes za ovu okladu, što čini manje vjerojatnim šanse da netko prihvati vašu okladu.

U prikazu koji uključuje dubinu ponude (Market depth) tečajevi koje vidimo su 3 trenutačno najpovoljnija tečaja ponuđeni od strane ostalih igrača za svaki mogući ishod u skladu s postavljenim Bet view iznosom. Zadani iznos je 2€.
Ispod ponuđenih tečajeva nalazi se ukupni ponuđeni iznos raspoloživ za sklapanje oklade. Ako nas zadovoljavaju ponuđeni tečajevi i želimo ih prihvatiti možemo to učiniti do maksimalnog iznosa navedenog ispod vrijednosti tečaja.
Ovdje je važno napomenuti da ako se želimo kladiti na iznos veći od ponuđenog još uvijek možemo predati okladu. Oklada će biti zaključena do raspoloživog iznosa, a za ostatak će trebati pričekati da se pojave igrači koji će prihvatiti našu okladu do željenog iznosa. O tome više u nastavku teksta pod Postavljanje oklade s vlastitim tečajevima.

Sklapanje oklade – prihvaćanje ponude

Sklapljanje BACK oklade

Sklapanjem Back oklade podupirete (back) određeni mogući ishod, tj. kladite se da će se nešto dogoditi. Na Betfairu ponuda za Back oklade nalazi se na lijevoj strani panela s ponudama i označena je svijetlo plavom bojom. Nakon što izaberete ishod na koji se želite kladiti otvoriti će vam se panel za postavljanje oklade na sasvim desnoj strani.
Ovaj panel ima 2 kartice od kojih je važnija Place bets kartica koja se i automatski otvara nakon našeg izbora.


U gornjem dijelu kartice pored naziva izabrane oklade imamo 3 stupca Među kojima su 2 prozora za unos podataka:

 • Odds – Prozor za izbor tečajeva na koje se kladite. U ovom prozoru automatski je postavljen tečaj na koji ste kliknuli prilikom izbora oklade. Kada bi željeli postaviti svoje tečajeve ovdje bi pomoću strelica promijenili vrijednost na željeni tečaj.
 • Stake – Prozor za unos vašeg uloga.
 • Profit  – Iznos potencijalnog dobitka. Ovdje navedeni iznos nije umanjen za proviziju Betfair-a pa je stvaran potencijalni profit nešto manji od iznosa koji se ovdje pojavljuje.

Okladu postavljate pritiskom na dugme Place Bets u dnu panela, nakon čega okladu trebate i potvrditi pritiskom na dugme Confirm.
Ukoliko nije došlo do promijene tečajeva dok postavljate okladu ista će biti zaključena. Nakon uspješno zaključene oklade u glavnom prikazu s ponudom pojaviti će se prikaz vašeg potencijalnog gubitka i dobitka za svaki mogući ishod, dok će se u kartici Place bets pojaviti poruka da je oklada uspješno zaključena. Ako ste pod Settings uključili Display net of commission prikazat će vam se stvarni dobitak umanjen za betfairovu proviziju.

Sklapanje LAY oklade

Sklapanjem LAY oklade osporavate neki određeni ishod tj, kladite se da se nešto neće dogoditi. Ponuda za ovu vrstu oklada nalazi se na desnoj strani središnjeg panela i označena je ružičastom bojom. Bitno je naznačiti da ovdje prikazani tečajevi nisu oni na koje se vi kladite nego oni na koje se kladi osoba koja ih je predložila.U
Nakon što izaberete na što se želite kladiti da se neće dogoditi ponovno vam se otvara panel za postavljanje oklada na sasvim desnoj strani ekrana.

U primjeru na gornjoj slici moguće je kladiti se da na utakmici Liverpool – Manchester United poluvrijeme/kraj neće završiti X/2, ili kako to stoji na Betfairu Draw/Man United.
I ovdje imamo 3 stupca, među kojima i 2 prozora za unos ali su podaci nešto drukčiji nego kod Back oklada:

 • Backer’s odd – Prozor za izbor tečajeva protiv kojih se kladite, tj. ponuđeni tečaj korisnika koja smatra suprotno od vas da će oklada poluvrijeme/kraj završiti upravo 1/2. I ovdje možete zatražiti bolji tečaj klikom na strelice.
 • Backer’s Stake – Ulog ponuđača tj. vašeg protivnika. To je ustvari vaš potencijalni dobitak koji treba umanjiti za Betfairovu proviziju.
 • U trećem stupcu možete birati između Payout i Liability prikaza. Ako izaberete Payout (Isplata) ovdje će pisati potencijalna isplata u slučaju vašeg dobitka koja uključuje i ulog i dobitak. Smatramo da je puno bolja opcija za prikaz Liability (Zaduženje) u kojem slučaju će biti prikazan vaš potrebni ulog.

U slučaju na slici kladili bi ste se sa 200 eura za potencijalni dobitak od 10 eura. Postupak zaključivanja oklade isti je kao kod Back oklade.

Postavljanje oklade s vlastitim tečajevima

Ukoliko želimo na Betfairu možemo postaviti i vlastite tečajeve. Ustvari i sve sklopljene oklade na Betfairu bile su prvobitno postavljene od strane nekog od korisnika. U ovom slučaju nakon što odlučimo na što se želimo kladiti promijeniti ćemo vrijednost koeficijenata u panelu za sklapanje oklada (Place Bets). Ukoliko želimo postaviti Back okladu vrijednost koeficijenta u prozoru Odds ćemo povećati u odosu na do sada najviši predloženi, a ako želimo postaviti Lay okladu vrijednost koeficijenta u prozoru Backer’s odds ćemo smanjiti. Cilj je naravno sklopiti što povoljniju okladu.

U primjeru na gornjoj slici nakon što smo već postavili back okladu na pobjedu Liverpoola na tečaj 1,57 postaviti ćemo još jednu okladu na isti ishod, ali na znatno viši tečaj od 1,98. Nakon podnošenja oklade pojaviti će se poruka da je naša oklade nezaključena tj. Unmatched. Da bi se ovakva oklada zaključila biti će potrebno da netko ovu okladu prihvati. Ovdje je dosta važna opcija At In-play gdje određujemo što će se dogoditi ako se naša oklada ne zaključi do početka utakmice. Pri podnošenju oklade automatski je izabrana opcija Cancel što znači da će se oklada poništiti ako se ne zaključi do početka utakmice.
Ako želite da se vaša oklada može zaključiti za vrijeme klađenja uživo, izaberite opciju Keep i pritisnite dugme Update na dnu panela. Ovo je vrlo korisno zbog činjenice da se nakon početka utakmice tečajevi vrlo brzo počinju mijenjati te postoji velika mogućnost da će unatoč velikoj razlici u tečajevi vaša oklada biti zaključena.
Ukoliko niti nakon određenog vremena vaša oklada nije zaključena, a vi više ne želite čekati, nezaključenu okladu u svakom trenutku možete poništiti klikom na Cancel all Unmatched.
Opće je pravilo kod svih burzi koeficijenata da se svaka nezaključena oklada može poništiti do trenutka kada netko prihvati vašu ponudu. Nakon tog trenutka oklada je zaključena i nemoguće ju je više poništiti. Također ako nitko ne prihvati vašu ponudu i vaša oklada ostane nezaključena, bilo do početka ili do samog kraja utakmice, oklada se poništava.

Raspoloživi iznos za klađenje je manji od vašeg željenog uloga

Može vam se dogoditi da vam odgovaraju ponuđeni koeficijenti, ali raspoloživi iznos za klađenje je manji od onog koji ste vi željeli uložiti. U ovom slučaju imate 2 opcije. Prva je da provjerite koliki je iznos ponuđen na sljedeći najbolji koeficijent, te ako vas i taj koeficijent zadovoljava a raspoloživi iznos je dovoljan, možete pri izboru koeficijenata izabrati slabiji koeficijent. U ovom slučaju automatski će se dio oklade zaključiti po najpovoljnijem tečaju, do raspoloživog iznosa na tom tečaju, a ostatak po slabijem tečaju.
Betfair neovisno o tome koji tečaj vi izaberete uvijek pokušava zaključiti što veći dio oklade po za vas najpovoljnijem tečaju.
Druga mogućnost je da ostanete pri svome i na najpovoljniji tečaj uložite sav željeni iznos. U tom slučaju zaključiti će se samo dio oklade do raspoloživog iznosa, dok će ostatak ostati nezaključen. U ovom slučaju nezaključeni dio oklade je ponuđen po trenutno najpovoljnijem tečaju vrlo je vjerojatno da će i ostatak vrlo brzo biti zaključen.

U gornjem primjeru željeli smo izvršiti Lay okladu na ponuđačev iznos od 10 eura. Raspoloživo je međutim bilo samo 8 eura, te je toliki iznos oklade i zaključen dok je preostali dio ostao nezaključen. Naravno i ovdje je moguće naknadno poništiti nezaključen dio oklade.

Sasvim je sigurno da će vam u početku klađenje na Betfairu biti poprilično zbunjujuće, no radi se o zaista avangardnom načinu klađenja koji pruža znatno više mogućnosti od običnog klađenja. Najbolje je početi s manjim okladama koje bi ste ionako odigrali na nekoj drugoj kladionici dok se ne naviknete na prikaz ponude i cjelokupno sučelje.

Pripremili smo vam i nekoliko savjeta za klađenje na Betfairu:

 • Prije sklapanja oklada dobro provjerite da li ste izabrali pravu okladu. Nemojte da vam se dogodi da umjesto Back uplatite Lay okladu.
 • Prije nego što predate okladu provjerite još jednom raspoložive koeficijente i iznose. Na Betfair-u se ponuda vrlo brzo mijenja, naročito na popularnim okladama i naročito neposredno pred početak utakmice.
 • Ukoliko čvrsto želite ponuditi svoje koeficijente na određenu okladu učinite to što ranije. Oklade se zaključuju po sistemu tko prvi ponudi prvi zaključuje.
 • Ako se volite kladiti uživo Betfair je pravo mjesto za vas. Ponuda tečajeva uživo na Betfairu je obično daleko bolja no na drugim kladionicama, no budite i oprezni, oklade se strašno brzo zaključuju tako da vam željena ponuda lako pobjegne.