Azijski hendikep

Azijski hendikep je najpopularniji oblik klađenja u Aziji. Osnovna razlika između azijskog i običnog hendikepa je da u azijskom postoje samo 2 ishoda. Time je ovaj oblik klađenja izuzetno pogodan i važan za sigurno klađenje, i to za oblik koji nazivamo podjela uloga ili Dutching.
Iznos hendikepa izračunava se iz osnovnih kvota na pobjednika susreta i obično se postavlja na vrijednost gdje oba ishoda imaju podjednake šanse, te kod nogometa tako može biti od 0 do 4, u pomacima od jedne četvrtine tj. 0,25. To rezultira da pri nekim iznosima hendikepa, ovisno od rezultata dolazi do poništavanja oklade i povrata uloga u cijelosti ili djelomično. Jedini azijskog iznos hendikepa kod kojeg nikada ne dolazi do povrata uloga je hendikep na pola broja (0,5, 1,5 itd.)

Iako se termin azijski hendikep uglavnom upotrebljava kod nogometnih oklada, identični princip hendikep oklade sa samo dva moguća ishoda susrećemo i kod tenisa (oklade na set), te kod svih najpopularnijih američkih timskih sportova. Kod američkih sportova ova vrsta klađenja se zove i Spread ili Against The Spread (ATS) Betting. Princip je isti i sva pravila koja ćemo ovdje navesti vrijede za obje vrste hendikepa.

Osnovni iznosi azijskog hendikepa

Azijski hendikep 0

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
0 0
0:0, 1:1, 2:2 itd Povrat uloga Povrat uloga
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Pojavljuje se kada su šanse oba dva tima podjednake te se hendikepom ne favorizira niti jednog protivnika. Pri ovom hendikepu neriješeni rezultat nije opcija, te se u slučaju istog oklada poništava i vraća vam se uloženi novac. Zbog toga neke kladionice, posebno engleske, ovaj hendikep nazivaju još Draw no Bet, dok se u Pinnacleu i općenito kladionicama usmjerenim na američke sportove ovaj hendikep označava sa pk (Pick).

Azijski hendikep 0.5

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.5 +0.5
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Ovo je najjednostavniji i za sigurno klađenje najpogodniji oblik azijskog hendikepa. Ekipa koja se smatra favoritom ima hendikep od pola gola (-0,5) i da bi oklada bila dobitna mora pobijediti, dok slabija ekipa dobija prednost od pola gola (+0,5) i da bi oklada bila dobitna slabija ekipa ne smije izgubiti utakmicu. Hendikep +0.5 ustvari je isto što i dvostruka šansa (1X ili X2), zbog čega ovim hendikepom možemo vrlo jednostavno kontrirati okladu na pobjedu favorita. Time smo okladu na 3 moguća ishoda (kod nogometa ili hokeja ne ledu) sveli na samo 2 moguća ishoda i olakšali si sigurno klađenje.

Najveća korist ovog tipa hendikepa nalazi se u činjenici da je na kladionicama specijaliziranim za azijski hendikep koeficijent koji se nude na azijski hendikep +0.5 u pravilu znatno bolji nego koeficijenti na dvostruku šansu kod većine drugih kladionica.

Azijski hendikep 1

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-1 +1
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:1, 3:2 itd Povrat uloga Povrat uloga
2:0, 3:0, 3:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Kod ovog hendikepa ako igrate na favorita (hendikep -1) da bi oklada bila dobitna favorit mora pobijediti sa najmanje 2 gola razlike. U slučaju pobijede sa samo jednim golom razlike oklada se poništava i vraća vam se ulog. U svim ostalim slučajevima hendikep je dobitan ili gubitan zavisno od ishoda događaja.

 

 

Dvostruki azijski hendikep (hendikep na četvrtinu)

Hendikepi na četvrtinu (0.25, 0.75, 1.25 i sl.) ustvari su dvostruki ili podijeljeni hendikepi, te se vrlo često tako i navode u ponudi kladionica. Hendikep 0.25 jednak je hendikepu 0 - 0.5 (ili 0 and 0.5) i ovdje se vaš ulog ravnomjerno raspoređuje na hendikep 0 i 0.5. Drugim riječima pola uloga uplaćujete na hendikep 0, a drugu polovicu na hendikep 0.5. Isto pravilo vrijedi i za sve druge vrijednosti četvrtinskih hendikepa. Mogućnosti dobitka i gubitka oklade su različite zavisno od konačnog rezultata susreta.

Azijski hendikep 0.25 (0 - 0.5)

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.25 +0.25
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak 50% uloga Dobitak 50% oklade
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

U ovom hendikepu pola vašeg uloga uplaćuje se na hendikep 0, a druga polavica na hendikep -0,5/0,5. Ako naprimjer uplatite okladu na slabiju ekipu (hendikep 0,25) u slučaju pobijede slabije ekipe dobijate okladu, a u slučaju neriješenog rezultata ostvarujete dobitak na polovicu uloga, dok vam se druga polovica vraća.
Zavisno od porijekla kladionice postoji više načina na koji se ovaj hendikep označava: U europskim obično stoji 0,25, azijske koriste 0 / 0,5 ili 0 - 0,5 , dok engleske koriste razlomke tj. označavaju ga s 1/4. U Pinnacle kladionici označavaju ga sa pk and 0,5.

Azijski hendikep 0.75 (0.5 - 1)

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.75 +0.75
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:1, 3:2 itd Dobitak 50% oklade Gubitak 50% uloga
2:0, 3:0, 3:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Pola uloga uplaćuje se na hendikep 0.5 a druga polovica na hendikep 1. Kod ovog hendikepa favorit mora pobijediti sa 2 ili više pogodaka prednosti da bi oklada bila dobitna u cijelosti, ali se i u slučaju pobjede s jednim golom razlike ostvaruje polovični dobitak. Ako uplatite okladu na slabiju ekipu, tada vam se u slučaju gubitka utakmice s 1 pogotkom razlike vraća polovica uloga, dok je druga polovica gubitna. U slučaju neriješenog rezultata ili pobijede oklada na slabiji tim oklada je dobitna.
Kao i u prethodnom slučaju i ovaj se hendikep može označavati na više načina: 0,5 / 1 ili 0,5 - 1 i u azijskim i nekim europskim , 3/4 u engleskim i 0,5 and 1 u Pinnacleu.

Ostali iznosi azijskog hendikepa

Kod nogometnih oklada postoje i hendikepi na sve ostale iznose obično do 4 pogotka prednosti. Princip je jednak kao i kod gore navedenih samo što se hendikep ili prednost koju pojedina ekipa ima povećava. Kod svih iznosa hendikepa na pola broja (1,50, 2,50, 3,50) hendikep može biti samo gubitan ili dobitan. Kod iznosa na pun broj (2,3,4) postoji mogućnost vraćanja cijelog iznosa oklade kao u primjerima sa hendikepom 0 i 1.
Kod preostalih četvrtinskih hendikepa pri određenim rezultatima također dolazi do povrata polovice uloga kao u gornjim primjerima.

Upotreba azijskog hendikepa za sigurno klađenje

Azijski hendikep može se koristi za sigurno klađenje između dvije kladionice koje nude identičnu ponudu azijskog hendikepa pri čemu morate paziti da koristite iste hendikepe suprotnih vrijednosti. Ako u jednoj kladionici uplatite hendikep +1,25 u drugoj morate uplatiti hendikep -1,25, u protivnom niste uplatili jednaku okladu i ovisite o sreći. Ovakva upotreba azijskog hendikepa moguća je kod svih vrijednosti hendikepa.

Puno je važnija mogućnost korištenja hendikepa +0,5 za kontriranje oklade na pobjednika susreta kod nogometa i hokeja na ledu (oklada na rezultat regularnog dijela utakmice). Ova je mogućnost u praksi vrlo česta i primjenjiva kod razigravanja bonusa u velikom broju kladionica.

U oba slučaja za sigurno klađenje upotrebom azijskog hendikepa koristi se metoda podjele uloga ili Dutching.

Klađenja na broj golova na kladionicama azijskog hendikepa

Oklade na broj golova (Under/Over) u nogometnoj utakmici ne spadaju u oklade azijskog hendikepa, ali su obavezan dio ponude na kladionicama specijaliziranim za azijski hendikep. Većina ovakviih kladionica posebnu pažnju posvećuju upravo ovom tipu oklada, pri čemu kao i u slučaju hendikepa nude vrlo povoljne tečajeve, čime je ova vrsta oklade također vrlo povoljna za sigurno klađenje korištenjem metode podjele uloga.
Kod većine azijskih kladionica u klasičnom (azijskom prikazu) ponude za pojedinu utakmicu u istoj su vam liniji ponuđene oklade na azijski hendikep i oklade na broj golova. Ponuđene vrijednosti kao i slučaju hendikepa variraju u pomacima od jedne četvrtine, obično između 2 i 5.

Princip raspodjele dobitaka i gubitaka kod oklada na broj golova poptuno je identičan kao i kod azijskog hendikepa, te sa identičan način i ove oklade mogu koristiti za sigurno klađenje.

Najbolje kladionice koje nude azijski hendikep

Iako se azijski hendikep nalazi u ponudi većine kladionica postoje kladionice koje su se specijalizirali za ovakvu vrstu ponude, te nude znatno bolje kvote od ostalih. To su prije svega kladionice usmjerene na azijsko tržište poput SboBet i Dafabet Vrlo dobru ponudu azijskog hendikepa s mogućnošću izbora između više iznosa hendikepa imaju i Pinnacle i Betfair.