Kontraklađenje ili Matched Betting nazivamo metodu sigurnog klađenja kod koje, nakon što smo uplatili okladu na kladionici na kojoj nastojimo zaraditi na bonusu ili besplatnoj okladi, uplaćujemo protuokladu na nekoj od burzi tečajeva (betting exchange). Zahvaljujući činjenici da na burzi koeficijenata možemo uplatiti tzv. lay okladu na bilo koji tip oklade iz ponude burze, koristeći ovu metodu dobivamo puno veći izbor oklada koje možemo koristiti za sigurno klađenje. Tome pridonose i vrlo dobri tečajevi koji su jedna od standardnih karakteristika ponude vodećih betting exchange poput Betfaira i Betdaqa.

Kontraklađenje je osnovna metoda za pretvaranje besplatnih oklada u siguran profit gdje, kako bi ostvarili što veći profit, u većini slučajeva nastojimo uplatiti besplatnu okladu na što viši tečaj. Visoke tečajeve pak nalazimo osim na okladama na autsajdere i na ponudama s velikim brojem ishoda poput točnog rezultata, poluvrijeme/kraj i slično, a upravo koristeći lay oklade na burzama tečajeva i na takve oklade možemo uplatiti protuokladu.
Naravno, kontraklađenje možemo koristiti i za uplaćivanje kvalifikacijskih oklada i razigravanje bonusa, a izuzetno je pogodno i za Arbitražno klađanje, tj. za uplaćivanje Surebets oklada.

Razlikujemo dva osnovna tipa kontraklađenja.

Kontraklađenje kod povrata uloga u slučaju dobitka (SR – Stake Returned Free Bet)

Da bi dobili besplatnu okladu na Betfredu moramo uplatiti kvalifikacijsku okladu na koeficijent 2,0 ili viši.

Betfred nudi tečaj 2,20 na pobjedu Barcelone u utakmici Lige prvaka protiv Bayerna.
Na Betfairu na istoj utakmici trenutno se nudi tečaj 2,16 na pobjedu Barcelone dok je dostupna Lay oklada na tečaj 2,18.
Ukoliko na Betfredu uplatimo 50 € koristeći kalkulator za sigurno klađenje izračunati ćemo Lay ulog na Betfairu od 51,64 za što ćemo trebati uplatiti iznos od 60,94 €*

Konačan izračun uloga i dobitaka biti će sljedeći:
Betfred: 2,20 x 50,00 = 110,00 € (profit: 90,00 €)
Betfair: ulog 60,94 za profit 51,64 x 0,95 = 49,06 €
Bez obzira na konačni ishod utakmice mi smo izgubili svega 0,94 €

* Način izračuna uloga kod Lay oklada pročitajte u našem Betfair tutorijalu. Zatražite kalkulator za sigurno klađenje putem našeg foruma.

Kontraklađenje kad nema povrata uloga u slučaju dobitka (SNR – Stake Not Returned Free Bet)

Kod besplatnih oklada u velikoj većini slučajeva u slučaju dobitka besplatne oklade ulog (tj. iznos besplatne oklade – free beta) nije uključen u povrat. Takve oklade zovemo Stake not returned ili skraćeno SNR free bet. Kod izračuna uloga za ovu vrstu oklada moramo, dakle, uzeti u obzir činjenicu da u slučaju da ćemo u slučaju da nam free bet bude dobitan kao povrat dobiti samo čisti dobitak. Naprimjer, ako uplatimo free bet od 50€ na tečaj 1,50 u slučaju dobitka kladionica će nam isplatiti samo čisti iznos dobitka tj. 25€. Da bi izračunali potrebne uloge možemo se poslužiti našim kalkulatorom i to Free bet kalkulatorom na listu Exchange.

Betfred nam je doznačio besplatnu okladu od 50€ koju želimo pretvoriti u sigurnu zaradu.
Prema uvjetima besplatne oklade u slučaju dobitka ulog se ne računa u povrat.

Nakon pregleda Betfredove ponude našli smo sljedeću ponudu:
Betfred nudi tečaj 8,00 na točan rezultat 1:1 u utakmici Lige prvaka između Ajaxa i Real Madrida.
Na Betfairu na istoj utakmici se na isti točan rezultat nudi tečaj 7.60 a Lay tečaj iznosi 7,80
U kalkulator za sigurno klađenje u polje Free Bet upisali smo 50, gore spomenute tečajeve i iznos Betfairove provizije. Kalkulator nam je izračunao iznos Lay ulog (Backer’s Stake) na Betfairu od 45,16 za što u stvarnosti treba uplatiti iznos od 307,10€

Konačan izračun uloga i dobitaka biti će sljedeći:
Betfred: 8 x 50,00 = 400,00€ – 50€ (iznos free beta) = 350,00€
Betfair: ulog 307,10 za profit 45,16 x 0,95 = 42,90€
Bez obzira na konačni ishod ostvarili smo profit od 42,90€, što nam uz gubitak od 0,94€ na kvalifikacijskoj okladi daje ukupni profit od 40,96€

Kontraklađenje je korisno i kod tzv. Uvjetnih free bet ponuda – If offers kod kojih možemo dobiti besplatnu okladu nakon što uplatimo kvalifikacijsku okladu na određenu ponudu i ako se pri tom zadovolji neki uvjet postavljen od strane kladionice. Pri ovakvim ponudama u većini slučajeva ili kvalifikacijsku ili besplatnu okladu treba uplatiti na neku od oklada s više mogućih ishoda, poput točnog rezultata, prvog strijelca utakmice ili slično. Metoda kontraklađenja omogućuje nam da u određenim slučajevima i na ovakvim ponudama ostvarimo profit.

Metoda kontraklađenja izuzetno je važna za sigurno klađenje. Bez korištenja ove metode propustite ćete velik broj unosnih free bet i bonus ponuda, stoga vam preporučamo da je svakako svladate. Klađenje na lay oklade na burzama tečajeva u početku vam može izgledati vrlo komplicirano no s vremenom ćete ga svladati bez problema. Počnite s manjim iznosima i postupno se upoznajte s principima klađenja, koristite se našim tutorijalima, a eventualna pitanja postavite na forumu.