Sigurno klađenje na konjske utrke

Klađenje na konje jedan je od najpopularnijih oblika klađenja, naročito u zemljama engleskog govornog područja. Stoga je i ponuda oklada na konjske utrke na engleskim i irskim internet kladionicama relativno velika, a s njom dolaze i brojne promotivne ponude isplative za sigurno klađenje. Osim toga na internetu postoji i nekoliko kladionica specijaliziranih za konjske utrke koje nude isključivo klađenje na konjske ili utrke pasa, a koje ponekad također nude vrlo povoljne signup i depozit bonuse, te je i to razlog više da se naučite sigurno kladiti na konjske utrke.
Iako je sigurno klađenje na konjske utrke nešto rizičnije nego kod ostalih sportova, ako se dobro upoznate s pravilima i potencijalnim opasnostima moguće je relativno se sigurno kladiti. Postoji nekoliko dobrih razloga zašto se sigurno kladiti na konjske utrke:

  • Velik broj konja u utrci što znači i veliku mogućnost da izgubite na kladionici i novac prebacite na Betfair ili neku drugu betting exchange kladionicu
  • Velik broj surebet oklada sa tečajevima između 5,0 i 10,0 što je naročito povoljno kod razigrivanja free bet oklada kod kojih nema povrata uloga
  • Kod konjskih se utrka znatno češće nego kod ostalih sportova pojavljujbesplatne-okladeu sure bet (sigurne oklade) što vam omogućuje da razigravate bonus bez gubitka ili da čak ostvarite dodatnu zaradu
  • Kratko trajanje same utrke (2-3 minute) što vam omogućuje brže okretanje novca tj. razigravanje bonusa

Vrste oklada na konjske utrke

Kao i kod ostalih sportova i kod konjskih utrka kladionice igračima nude više vrsta oklada ali je za sigurno klađenje pogodna jedino oklada na pobjednika utrke s fiksnim tečajevima. Posebno je potrebno naglasiti da je kod konjskih utrka moguće kladiti se na fiksne tečajeve (Fixed Odds) i na tzv. Startnu cijenu (Starting Price) koja se kod većine engleskih kladionica označava kao SP.

Ante Post oklade

Ante Post je izraz kojim se označuju oklade uplaćene prije dana utrke. Većina kladionica Ante Post oklade prima do 10 sati na dan utrke i može ih se obično naći u posebnom izborniku. U većini slučajeva Ante Post oklade je moguće kontrirati na burzama koeficijenata iako je to ponekad besmisleno jer vam bespotrebno vezuje financijska sredstva. Ipak u nekim slučajevima kladionice nude besplatne oklade ili slične promocije isključivo za Ante Post oklade, te ih se može odigrati uz uvjet da se kontraoklada uplati na identičnu Ante Post ponudu.

Klađenje na fiksne tečajeve jednako je kao i kod drugih sportova i oklada se zaključuje s tečajem u trenutku uplaćivanja.
Kod oklade na startnu cijenu tečaj se utvrđuje na početku utrke i sadrži fer procjenu vrijednosti tečaja na bazi uplata na samom trkalištu do starta utrke. Startna cijena tj. ovako utvrđen tečaj je zbog toga jednak na svim kladionicama.
Još jedan oblik klađenja sličan klađenju na startnu cijenu je Tote klađenje koje se na engleskom ponekad još naziva i Pool Betting a na francuskom Pari-Mutuel. Kod Tote klađenja ne postoji utvrđeni tečaj već se nakon što se zaključi primanje oklada odvaja postotak kuće tj. kladionice dok se sav preostali iznos uplaćenog novca raspodjeljuje dobitnicima.

Kako zaključni tečajevi kod Tote i klađenja na startnu cijenu mogu znatno odstupati od tečajeva prije početka utrke ovi oblici klađenja nikako nisu pogodni za sigurno klađenje te je potrebno držati se klađenja na fiksne tečajeve. Uostalom na burzama koeficijenata lay oklade je moguće uplaćivati samo na fiksne tečajeve.

Većina online kladionica osim oklade na pobjednika utrje nudi i oklade na plasman: Place i Show Bet.

  • Place ili oklada na mjesto – Oklada na plasman na jedno od prva 2 mjesta. Mnoge kladionice u posebnim prilikama (Cheltenham Festival, Grand National utrka i slično) proširuju ovu ponudu do plasmana na prva 4 mjesta
  • Show – Oklada na plasman na jedno od prva 3 mjesta

Iako se na burzama mogu naći oklade na mjesto (Place) upravo zbog mogućnosti različitih pravila savjetujemo da izbjegavate ovu okladu za sigurno klađenje.
Još jedna stvar na koju treba paziti prilikom uplaćivanja konjskih oklada je opcija prihvaćanja tzv. Each Way oklade. Radi se o kombinaciji oklade na pobjednika utrke i Place oklade gdje se polovica iznosa stavlja na okladu na pobjednika, a druga polovica na okladu na plasman. Mnoge kladionice vam prilikom postavljanja nude mogućnost da izaberete Each Way opciju. S obzirom da to uključuje uplatu Place oklade ovu opciju uvijek zanemarite.

Ostale tipove konjskih oklade (Trifecta, Exacta, Quinella, Pick 3, Pick 6 itd.) kao i kombinacijske oklade odmah zaboravite osim ukoliko vas ne uhvati strast za konjske oklade pa se time počnete ozbiljno baviti.

Rizici kod sigurnog klađenja na konjske utrke

Konjske utrke specifičan su sport u kojem osim velikog broj natjecatelja učestvuju i životinje čije je ponašanje nepredvidljivo te su moguće razne nepredvidive situacije koje mogu dovesti do poništenja oklade, brze promjene tečajeva ili neke druge okolnosti koja predstavlja rizik za sigurno klađenje. Ove su situacije relativno rijetke, ali ih svakako treba dobro upoznati, te voditi o njima računa.

Primjena tzv. Pravila 4 (Rule 4)

Rule 4 je nahveći rizik kod sigurnog klađenja na konjske utrke i o njemu treba posebno voditi računa. Rule 4 služi da zaštiti igrače koji su uplatili okladu na konja koji je povučen iz utrke prije starta, te se primjenom tog pravila igračima vraća ulog. Ova se praksa na engleskom naziva No Runner No Bet i primjenjuje se na velikoj većini kladionica. Zbog navedenog pravila, međutim, potrebno je preračunati koeficijente ostalih konja u utrci jer u ovom slučaju imaju jednog konkurenta manje, te su im šanse za pobjedu veće. Istododbno kladionica je morala vratiti dio uplaćenih oklada, te će temeljem primjene ovog pravila umanjiti dobitak igračima koji su okladu uplatili prije povlačenja. Umanjenje dobitka provodi se primjenom jedinstvene tzv. Tattersale Rule 4 tabele kojom je iznos umanjenja specificiran zavisno od uplaćenog tečaja. U ovom vam se slučaju dakle može dogoditi da dobijete manje nego što ste planirali, te ako ste uplatili kontraokladu ostvarite gubitak.
Treba još jednom naglasiti da se ovo pravilo primjenjuje samo na oklade uplaćene prije nego što je došlo do povlačenja konja i promjene tečajeva koja je temeljem toga uslijedila, kao i to da se odnosi samo na dobitne oklade. Također pravilo se uglavnom ne odnosi na Ante Post oklade kao i u slučaju da je tečaj konja koji je odustao od utrke bio viši od 15,0.

Brza promjena tečajeva

Tečajevi na konjske utrke se na brojnim kladionicama postavljaju tek nakon 10:00 sati na dan utrke, zbog čega je vrijeme uplaćivanja oklada znatno kraće nego kod ostalih sportova. Iz navedenog se razloga isti i znatno brže mijenjaju, a jedan od razloga promjene tečaja može biti i primjena Pravila 4. Prilikom sigurnog klađenja treba o ovome voditi posebnog računa i maksimalno smanjiti vrijeme između uplaćivanja oklade na kladionici i protuoklade na Betfairu.

Mogućnost ljudske greške i pada konja

Izlazak iz bokseva najvažnija je etapa konjske utrke. Zbog greške jockeja ili nespremnosti konja moguće je da konj padne ili skrene s trkališta, ukratko da dođe do gužve i nereda na trkalištu. Ukoliko jedan ili više konja skrene s trkališta dolazi do njihove diskvalifikacije, ali je pritom moguće da zbog pogrešne interpretacije suca dođe do konfuzije prilikom proglašenja službenih rezultata. Pojedine kladionice mogu pritom na različit način proglasiti konačne rezultate i isplatiti dobitke.