Velik broj online kladionica i velika konkurencija među njima omogućile su nastanak fenomena sigurne oklade (surebets). Za neku okladu se može reći da je sigurna kada je moguće izvršiti uplatu na sve moguće ishode, a da se pritom ostvari zarada. Ova vrsta klađenja naziva se još i Arbitražno klađenje (Arbitrage Betting), a za sigurne oklade na engleskom se koristi i termin arbs (skraćeno od arbitrages).
Da bi došlo do sigurne oklade potrebno je da jedna kladionica ponudi posebno dobre koeficijente na jedan od mogućih ishoda, a da neka druga kladionica ponudi posebno dobre tečajeve na drugi (suprotni) mogući ishod.

Primjer sigurne oklade:

Pinnacle nudi tečaj 1,10 na pobjedu tima A i 8,00 na pobjedu tima B
Bwin nudi tečaj 1,20 na pobjedu tima A i 5 na pobjedu tima B

Ako izvršite uplatu od 500 eura u Bwinu na pobjedu tima A po tečaju 1,20 u slučaju dobitka Bwin će vam isplatiti 600 eura. Ako pak u Pinnacleu uplatite protuokladu od 75 eura na pobjedu tima B po tečaju 8,00 u slučaju dobitka također će vam isplatiti 600 eura. Ako zbrojite vaše uloge ispada da ste izvršili uplatu od ukupno 575 eura.
Neovisno od krajnjeg rezultata, tj. pobjede tima A ili tima B jedna od kladionica će vam isplatiti 600 eura čime ste na siguran način ostvarili dobitak od 25 eura.

Sigurne oklade mogu se pojaviti unutar istog tipa ponude, na primjer u nogometu između 2 ili 3 kladionice, ali i unutar različitih tipova oklada. Tako je u nekim sportovima (nogomet, hokej na ledu) moguće u jednoj kladionici uplati okladu na pobjedu jednog tima, a u drugoj protuokladu na azijski hendikep +0,5 na drugi tim.
Najjednostavnije za uočiti i za odigrati su sigurne oklade koje se pojavljuje kod sportova ili ponuda kod kojih su moguća samo dva ishoda (tenis, američki sportovi, broj golova u nogometu i sl.) Ove oklade mogu se odigrati metodom Podjele uloga (Dutchinga), a među kladionice u kojima je dobro imati otvoren računa za ovu vrst sigurnih oklada svakako spadaju Pinnacle, i SboBet. Pinnacle kladionica poznata je kao kladionica pogodna za arbitražno klađenje, tj. rado prihvaća lovce na surebetse, te po vrlo dobrim tečajevima i izuzetno visokim limita. Na Pinnacleu tako vrlo često možete naići na sigurne oklade na utakmice amaričkih profesionalnih liga, tenis, i nogomet. SboBet kladionica je jedan od najpoznatijih specijalista za azijski hendikep, te je samim tim dobar izvor surebeta na Azijskom hendikepu i Over/Under okladama.

Kako se koeficijenti na burzama koeficijenata (betting exchange) formiraju prema ponudama samih igrača i na njima se pojavljuje veliki broj sigurnih oklada. Ove se oklade odigravaju metodom Kontraklađenja (Matched Betting), a svaki lovac na surebete bi u svakom trenutku trebao imati nešto novaca na Betfairu ili nekoj drugoj burzi poput Smarketsa ili Matchbooka. Na burzama koeficijenata se tako naprimjer svakodnevno pojavljuje velik broj sigurnih oklada na konjskim utrkama, a vrlo često i na ostalim sportovima, prije svega nogometu i tenisu.

Koja je korist od sigurnih oklada

Sigurne oklade mogu se vrlo uspješno koristiti kako bi povećali profit na sigurnom klađenju bonusima tj. smanjili gubitke zbog ispunjavanja bonus uvjeta (rollovera). Koristeći se sigurnim okladama moguće je ispuniti bonus rollover uz minimalne gubitke, a ako ste strpljivi i posebno umješni u pronalaženju sigurnih oklada možete ostvariti i dodatnu zaradu povrh dobivenog bonusa.

Zahvaljujući sigurnim okladama moguće je zarađivanje na kladionicama na siguran način. Svakodnevnim uplaćivanjem sigurnih oklada možete ostvarivati stalni dnevni profit. Već 10 eura dnevno može vam donijeti 300 eura mjesečno, tj. 3.500 eura godišnjeg profita.
Ipak da bi zarađivali na ovaj način potrebna su vam vrlo velika novčana sredstva raspoređena u više kladionica. Nažalost, sigurne oklade obično se pojavljuju između najrazličitijih kladionica, često upravo u onoj gdje nemate sredstva, i vrlo kratko traju.

Najbolja je metoda koristiti sigurne oklade kombinirano. Razigravajući bonuse ponekad ćete naletiti na sigurnu okladu i tu priliku možete iskoristiti da uplatite veći iznos nego što ste možda planirali kako bi maksimizirali profit na surebetu. Istovremeno prateći kretanja koeficijenta s vremenom ćete i sami nalaziti velik broj sigurnih oklada, pa ukoliko vam se okolnosti poklope priliku svakako možete iskoristiti.

Kako naći sigurne oklade

Postoje 3 metode na pomoću kojih možete naći sigurne oklade.

  1. Pretraživanje kladišne ponude – pregledavajući ponudu kladionica sami možete uočiti da neka kladionica ima posebno dobar tečaj na određeni ishod nekog događaja. Koristeći naš Kalkulator za sigurno klađenje (zatražite ga na našemforumu) možete taj tečaj usporediti s tečajem na suprotan ishod u nekoj od drugih kladionica. Ova metoda zahtijeva izuzetno puno vremena i može biti vrlo zamorna, ali vam također omogućava da brže reagirate jer ste već ulogirani na kladionicu koja ima sigurnu okladu.
  2. Servisi za usporedbu koeficijenata – na internetu postoji puno servisa koji objavljuju koeficijente sa svih važnijih kladionica u realnom vremenu, i to uglavnom besplatno. Pregledavajući koeficijente također možete uočiti odskakanja kod pojedinih koeficijenata, što vas može odvesti do sigurne oklade.
  3. Servisi za sigurne oklade – danas je na internetu moguće naći više servisa koji objavljuju sigurne oklade. Neki to rade besplatno, ali uglavnom s kašnjenjem tako da najčešće dok se logirate na kladionicu tečajevi su već promijenjeni. Postoje i servisi koji objavljuju sigurne oklade u realnom vremenu, ili vam ih čak šalju na email, ali oni naplaćuju svoje usluge. Među najbolje takve servise spadaju OddsMonkey i Rebel Betting

Rizik kod sigurnih oklada

U današnjem svijetu ništa nije bez rizika pa tako određeni rizici postoje i kod sigurnih oklada. Ipak, radi se o rizicima koji uglavnom proizlaze iz mogućnosti ljudske (vaše) pogreške, te pravila koje određene kladionice primjenjuju. Ovi se rizici mogu izbjeći povećanom pažnjom pri uplati sigurnih oklada i dobrim poznavanjem pravila kladionice, te općenito izbjegavanjem rizičnih situacija.

  • Različite kladionice primjenjuju različita pravila za pojedine sportove. To je najizraženije kod tenisa gdje se primjenjuju različita pravila u slučaju prekida tenis meča zbog diskvalifikacije ili predaje jednog od igrača. Kod Baseballa pak moguća su različita pravila u slučaju promjene bacača (pitchera). Potrebno je također biti pažljiv kod uplaćivanja oklada na američke sportove gdje neke kladionice imaju različitu ponudu, a zavisno od igranja produžetaka ili izvođenja penala radi dobivanja konačnog pobjednika. Svi ovi rizici mogu se lako izbjeći tako da uplaćujete sigurne oklade samo u kladionicama koje imaju identična pravila ili mogućnost odabira identične ponude.
  • Nešto su ozbiljniji rizici vezani uz ponašanje kladionica prilikom prihvata oklada. Neke kladionice postavljaju ograničenja uloga za pojedine oklade, dok neke čak vrše autorizaciju oklade prije prihvaćanja. U takvim kladionicama je najbolje ne primjenjivati sigurno klađenje, ili pak izvršiti uplatu najprije u takvoj (riskantnoj) kladionici, a tek zatim u drugoj kladionici. Ovdje dolazimo i do rizika vezanih uz vrijeme. Prije svega nije baš pametno uplaćivati sigurne oklade neposredno prije početak utakmice jer vam se može dogoditi da zbog nekakve nepredvidive okolnosti niste u mogućnosti uplatiti protuokladu.
  • Još je ozbiljniji problem mogućnost promjene tečajeva jer kao što smo rekli ranije sigurne oklade obično ne traju dugo. Da bi smanjili rizike potrebno je držati se nekoliko pravila. Prije uplaćivanja oklada najprije izračunajte iznose koje namjeravate (trebate) uplatiti i pripremite obje (sve) kladionice na uplaćivanje oklade. To znači da se logirate u svim kladionicama i pripremite kladišne listiće (bet slip) koje namjeravate uplatite, te izvršite sve uplate u vrlo kratkom vremenskom slijedu, jednu za drugom. Pritom je gotovo obavezno da najprije izvršite uplatu u kladionici čiji tečajevi odskači od drugih i zahvaljujući kojoj je i kreirana mogućnost sigurne oklade. U pravilu sigurna oklada gotovo uvijek postoji jer jedna od kladionica odskače s tečajevima od drugih. U slučaju da je došlo do promjene tečajeva držeći se ovog principa možete odustati od klađenja ili korigirati vrijednosti uloga.
  • Ukoliko koristite internet servise koji objavljuje sigurne oklade vodite računa da se radi o strojevima koji nisu savršeni. Moguće je da računalo koje uspoređuje ponude kladionica i kreira informaciju o sigurnim okladama uzme u obzir krive tipove oklada, pa ponekad i potpuno krive utakmice. Ovo se naročito može dogoditi ako dvije ekipe igraju dvije uzastopne utakmice u kratkom vremenskom razdoblju. Ovakva je situacija naročito česta kod američkog (MLB) Baseballa gdje se relativno često događa da dvije ekipe igraju dvije dvije utakmice tijekom istog dana. Zbog promjene pitchera tečajevi se obično razlikuju i moguće je da ukoliko ste nepažljivi umjesto na istu utakmicu protuokladu uplatite na onu drugu utakmicu. Uvijek dobro provjerite da li se radi o identičnoj ponudi i da li se stvarno radi o sigurnoj okladi.

Sigurne oklade kao posljedica ljudske greške

Ukoliko krenete u potragu za sigurnim okladama gotovo sigurno ćete naići na izuzetno povoljne sigurne oklade s profitom od 100% i više. Kako i inače u slučajevima kada je nešto predobro da bi bilo istinito i ovdje se radi uglavnom o greškama nastalim prilikom upisivanja ponude u nekoj od kladionica. Ponudu koju vidite na svom monitoru upisao je zaposlenik kladionice koji je podložan greškama, te se ovakve greške na engleskom jeziku nazivaju “paplapble errors”. Gotovo sve kladionice zadržavaju pravo da u slučaju ovakve greške ponište okladu, što obično i čine, naročito ukoliko utakmica još nije započela. Iako se može dogoditi da u kladionici ne primjete vlastitu grešku, ili da se ponesu džentlmenski te da ako grešku primjete nakon početka utakmice ne ponište okladu, velika je vjerojatnost da će ovakva oklada biti poništena. Stoga vam savjetujemo da izbjegavate ovakve oklade, jer iako možete ostvariti značajan, dobitak klađenjem na “predobre” sigurne oklade izlažete se značajnom riziku.


Ove su upute napisane kao informacija i pomoć. Svatko s imalo iskustva u klađenju vjerojatno je već savladao lekciju da u klađenju ništa nije potpuno sigurno pa tako ni klađenje na sigurne oklade. Ipak dosljedna primjena ovdje navedenih uputa na dugi rok garantira vam siguran profiti jer su čak i eventualni gubici zbog grešaka ili svjesno preuzetih rizika znatno manji od dobitaka.