Burze tečajeva ili Betting Exchanges najvažniji su alat za sigurno klađenje, te je nužno da svladate tehniku klađenja na njima. Burze omogućuju igračima da se umjesto protiv kladionice klade protiv drugih korisnika. Pritom moguće je kladiti se da će utakmica ili neki događaj završiti određenim ishodom pri čemu igrač uplaćuje BACK okladu, ili da se nešto neće dogoditi, pri čemu uplaćuje LAY okladu. Također igrači na burzama su u mogućnosti da sami postavljaju ponudu, postavljajući tečajeve za koje smatraju da bi ih netko drugi mogao prihvatiti.

Od samog početka 2000. godine Betfair dominira kao najveća svjetska betting exchange. S daleko najvećim brojem korisnika Betfair ima najbolju ponudu sportova i događaja, najviše kladišnih opcija (razradu) pojedinih događaja i što je jako važno najbolju likvidnost.

Betdaq je dugo vremena bio glavni Betfairov suparnik. Iako slabije ponude i manje likvidnosti posebno je zanimljiv igračima iz Hrvatske koja je među malobrojnim zemljama čijim je igračima dozvoljeno igranje ovdje. Na popularne američke sportove ponajbolju ponudu nudi Matchbook, koji se specijalizirao za ovo tržište. Na britanskom tržištu popularan je i Smarkets, koji nažalost nije dostupan našim igračima.

Burze tečajeva praktično predstavljaju posrednika stvarajući platformu koja pojedincima omogućuje da se klade jedan protiv drugog. Burze stoga naplaćuju proviziju na neto dobitke obično u iznosu od 1 do 5 posto, što predstavlja jedini ali siguran prihod burze. Ako okladu dobijete burza će vam od neto dobitka (bez uloga) odbiti svoju proviziju. Ako okladu izgubite vama se nema što odbiti, a burza naplaćuje proviziju od vašeg suparnika. Provizija se smanjuje što se više kladite umanjujući se po odgovarajućoj bodovnoj shemi koju kreira svaka burza. Iz ovog se razloga na burzi možete kladiti bez straha da će ista propasti jer ostvaruje stalan profit bez obzira na ishode natjecanja.

Burze su izvorni internetski proizvod, jer je upravo internet praktički jedino mjesto na kojem mogu funkcionirati. Teško je zamisliti bilo koji drugi medij ili mjesto gdje bi se kladitelji iz cijelog svijeta 24 sata dnevno mogli kladiti jedni protiv drugih i da pri tom svatko može naći nekoga tko je spreman prihvatiti njegovu okladu. Upravo broj ljudi koji se klade na nekoj burzi utvrđuje njenu vrijednost. Broj burzi danas je u stalnom porastu, ali svega nekoliko ima dovoljno korisnika da bi ostvarili zadovoljavajuću likvidnost tj. pritok novih kladišnih ponuda.

Prednosti Burzi tečajeva za sigurno klađenje

  • Na burzama tečajeva moguće je uplaćivati Lay oklade čime je moguće kontrirati gotovo svaku okladu.
  • Pri postavljanju koeficijenata kladionica ne igra nikakvu ulogu, te praktično nema nikakve marže što rezultira koeficijentima koji su uvijek među najboljima na tržištu, čak kada se uračuna i provizija. Na burzama možete i sami postavljati svoje koeficijente. Ako postavite koeficijent na događaj s velikom likvidnošću vrlo je vjerojatno da će biti prihvaćen.
  • Sve burze imaju određenu minimalnu uplatu, no maksimalna uplata ili maksimalni dobitak praktično ne postoji. On ovisi o likvidnosti burze tj. količini novca ponuđenog na burzi što znači da možete uplaćivati protuoklade bez straha od limitiranja.
  • Ponuda oklada u živo najveća je na cijelom hladioničkom tržištu i uz to s najboljim tečajevima. Klađenje uživo moguće je do samog kraja događaja, pa čak i na konjske utrke koje i same traju svega nekoliko minuta. Koristeći oklade uživo možete možete povećati broj oklada za sigurno klađenje, a vrlo često se pri klađenju uživo javljaju i sigurne oklade (Surebets). Pritom morate paziti da ste u mogućnosti stvarno pratiti događaj uživo. Klađenje uživo bez praćenja događaja vam nikako ne preporučujemo.

Lay oklade na burzi koeficijenata

U početku pomalo teško shvatljiva, najzanimljivija i za sigurno klađenje najvažnija stvar kod klađenja na burzi je mogućnost postavljanja LAY oklada, što je najlakše objasniti kao kladiti se da se nešto neće dogoditi. Kada se kladite u normalnoj kladionici obično razmišljate o tome koja bi ekipa mogla pobijediti ili što bi se u jednoj utakmici moglo dogoditi. Pritom kladeći se prihvaćate kvote koje vam je ponudila kladionica.
Na burzi koeficijenata ukoliko izaberete LAY opciju možete se kladiti da se nešto neće dogoditi. Na primjer možete se kladiti da utakmica neće završiti rezultatom 2-2. Ako utakmica završi bilo kojim drugim rezultatom osim 2-2 vaša oklada je dobitna. Na isti način možete se kladiti da neki igrač neće prvi postići gol u određenoj utakmici i slično. Na sve oklade koje postoje u normalnoj kladionici ovdje se možete kladiti da se nešto što postoji u ponudi neće dogoditi.

Klađenje na burzi koeficijenata svodi se na traženje suparnika koji je spreman kladiti se na suprotan rezultat od onog koji vi smatrate da će biti dobitan. Pri tom vi možete prihvatiti koeficijente koje je netko drugi već postavio i tada se oklada odmah zaključuje. Ako smatrate da vaš izbor vrijedi više od trenutno ponuđenog možete sami postaviti koeficijente za koje smatrate da su realni. U tom slučaju vaša oklada nije odmah zaključena, već trebate pričekati da je netko prihvati tako što će pristati okladiti se na izbor suprotan vašem prihvaćajući vaše kvote. Pri tome treba voditi računa da niste sami na burzi. Oklade se zaključuju redom kako su postavljene. Što ranije postavite vašu kvotu veća je vjerojatnost da će vaša oklada biti prihvaćena i zaključena.

Detaljnije o postupku klađenja na burzi koeficijenata pročitajte u našem tutorijalu Kako se kladiti na Betfairu u kojem smo vam pokušali prikazati osnovne opcije prilikom klađenja na burzama. Iako je tutorijal pisan na osnovu primjera klađenja na Betfair-u isti princip u najvećem dijelu važi za sve betting exchange.

Broj Burzi koeficijenata, naročito kvalitetnih još uvijek je relativno malen. Za početak preporučili bi vam da se naučite služiti Betfairom zbog najbolje ponude i likvidnosti. Betdaq ima slabiju ponudu i likvidnost ali u najpopularnijim sportovima poput nogometa ili konjskih utrka ne zaostaje mnogo, a osim toga nudi i vrlo nisku proviziju od svega 2%. Jednako se može reći i za Matchbook koji prednjači kada su u pitanju američki sportovi a posebnost mu je i to što proviziju od 1% naplaćuje osim na dobijene i na izgubljene oklade. Smarkets, nažalost, više nije dostupan za igrače iz Hrvatske i ostalih zemalja regije, te nam samim time više i nije toliko interesantan